Mircea Geoană: Ca politician poți schimba destine mai mult decât în orice altă meserie

Politica este în general o meserie prost privită, dar este totodată și cea mai interesantă, a apreciat miercuri Înaltul Reprezentant al Guvernului Mircea Geoană, vorbind în fața unei audiențe de elevi și studenți români și străini reuniți la Palatul Parlamentului.

imageResize

‘În ciuda anumitor percepții negative, ca politician poți schimba destine mai mult decât în orice altă meserie’, a afirmat Mircea Geoană, cu ocazia ceremoniei de deschidere a celei de-a șasea Conferințe Bucharest International Student Model United Nations (BISMUN), cel mai important proiect de simulare de comitete de Națiuni Unite din România.

Printre altele, ‘în această meserie este vorba despre valori, integritate și principii. Scopul final ar trebui să fie să faceți bine oamenilor, țării, umanității’. ‘Veți avea și succese și eșecuri. Puteți accepta înfrângerea cu o condiție — să învățați din ea’, a subliniat el, amintindu-și ușor amuzat că ‘și eu am fost președinte al României pentru o zi’.

Referitor la tema generală a conferinței — ‘Războaie juste și injuste’ — Geoană a apreciat oportunitatea acesteia, mai ales prin prisma evenimentelor recente de pe scena internațională. ‘De ce are Rusia nevoie de Ucraina? De ce are Rusia nevoie de Crimeea? De ce are Rusia nevoie de Transnistria?’, s-a întrebat fostul ministru de externe. ‘Pentru că fără adâncime teritorială Rusia este vulnerabilă’, a explicat el.

 

‘Studiați istoria și geografia’, i-a îndemnat Mircea Geoană pe cei peste 200 de tineri din diferite țări care vreme de cinci zile vor intra în pielea unor diplomați la Parlament. Ei vor trebui să își apere, cu o cât mai mare acuratețe, politicile, interesele și obiectivele statului pe care îl vor reprezenta în cele opt organisme simulate.

 

‘Lumea noastră are nevoie de o armată de războinici ai păcii foarte bine pregătiți. Care să poată conduce schimbarea, să formuleze strategii și să atingă țeluri. Ei trebuie să țină pasul cu un context internațional imprevizibil și în continuă schimbare’, a afirmat și Reprezentantul Permanent al României la ONU Simona Miculescu, într-un mesaj video adresat participanților.

La ceremonia de deschidere desfășurată miercuri în Foaierul Senatului au fost prezenți, pe lângă participanții la lucrările conferinței, academicieni, oficiali ai statului român și diplomați străini în post la București. Principalul organizator al evenimentelui este Asociația Tineretul ONU din România, un ONG studențesc cu tradiție în România. Fenomenul ‘Model United Nations’ este relativ nou pentru România, dar este recunoscut pe plan internațional ca fiind unul dintre cele mai complexe tipuri de simulări academice.

În cadrul Conferinței BISMUN 2014 vor fi simulate următoarele consilii/comitete: Consiliul de Securitate al ONU, Comisia I a Adunării Generale (DISEC), Comisia a III-a a Adunării Generale (SOCHUM), ECOSOC, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Comitetul Istoric, Consiliul Nord—Atlantic, Curtea Internațională de Justiție, Adunarea Generală a ONU (Ceremonia de deschidere și de final).

Sursa

Leave a comment